ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Το μονοπάτι προς την αυτογνωσία! Ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της ψυχής...
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΑρχικήΑρχική  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:41 pm

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!

Αρχαιολογοι βρηκαν το παλατι του Οδυσσέα, Μέγαρο μυκηναϊκής εποχής στην Ιθάκη!

Αυτή τη φορά μια ομάδα αρχαιολόγων που χρόνια τώρα κάνει ανασκαφές στην Ιθάκη, πιστεύει ότι βρήκε το παλάτι του βασιλιά Οδυσσέα. Ένα μέγαρο τριών επιπέδων, με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στο βράχο.

Μέσα σ' αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής, πινακίδες με... γραμμική γραφή. Παρόμοια μέγαρα βασιλιάδων έχουν βρεθεί στην Πύλο, στις Μυκήνες και στην Τίρυνθα.

"Το μέγαρο και τα ευρήματα που εντοπίσαμε μας κάνουν με επιφύλαξη να πιστεύουμε ότι είναι το παλάτι του Οδυσσέα", είπε απόψε στο δελτίο του ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, κ. Παπαδόπουλος.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και μια κρήνη μυκηναϊκής εποχής που εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους...

Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα. Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.

Όπως δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ που μεταδόθηκε στις 20/8/2010, ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

Στην Ιθάκη υπάρχει μία περιοχή κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου. Στην τοποθεσία πολλοί πραγματοποίησαν ανασκαφές μεταξύ των οποίων και ο Σλήμαν διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί. Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκε μετά 60 χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική σχολή. Το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη.

Πριν από τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2006, είχαν φέρει στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη, μία πινακίδα που «αφηγείται» με γλαφυρό τρόπο ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας, παρουσιάστηκε στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Kadmos».

Στην πινακίδα απεικονίζεται ένα πλοίο με τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι και εκατέρωθεν τερατόμορφα σχέδια, μία τρίαινα και σημάδια πιθανής γραφής Γραμμικής Β. Το εύρημα, βρέθηκε μαζί με άλλες πινακίδες που φέρουν επίσης σκηνές από την Ιλιάδα και Οδύσσεια.Την επιστημονική δημοσίευση του αρχαίου συνυπογράφουν οι δύο Ελληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό G. Owens.

Πινακίδες με Γραμμική Β στην Ελλάδα έχουν βρεθεί σε προαύλια αρχαίων ανακτορικών συγκροτημάτων. Στη θέση του «Αγίου Αθανασίου» έχει ανακαλυφθεί από το 1996 που ερευνάται, μεγάλη αρχαία κτιριακή εγκατάσταση με δύο άνδηρα που επικοινωνούν μεταξύ τους με λαξευμένες στο βράχο κλίμακες που παραπέμπουν σε ανακτορικού τύπου συγκρότημα.

Πηγή: http://www.schizas.com/
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:42 pm

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Sapfoi-20110406

Ένα αρχαιολογικό εύρημα από τα σημαντικότερα στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αρχικά και στη συνέχεια της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που ολοκλήρωσε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας την ανασκαφή. Ο τάφος της μεγαλύτερης ποιήτριας του αρχαίου κόσμου, της Σαπφούς, θεωρείται πως έχει βρεθεί στην περιοχή του Κάτω Κάστρου της Επάνω Σκάλας.

Σε αυτό συγκλίνει η επιγραφή σε επιτύμβια στήλη «ΨΑΠΦΑ ΕΡΩΤΙΟΥ ΧΑΙΡΕ», τα κτερίσματα, ένα χρυσό στεφάνι στο κεφάλι της νεκρής γυναίκας, ειδώλια της Αφροδίτης, πήλινες μικρές λύρες και φυσικά η ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού στον αρχαίο τάφο, που δείχνει γυναίκα που έζησε τέλη 7ου - αρχές 6ου π.Χ. αιώνα.

Ήδη για το εύρημα έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πληροφορίες φέρουν τόσο τον κ. Γερουλάνο, όσο και την κ. Μενδώνη, να επισκέφτηκαν το χώρο της ανασκαφής κατά την επίσκεψή τους προ μηνός στη Λέσβο.

Πώς βρέθηκε...

Το εύρημα είδε το φως κατά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο πίσω μέρος του περιβάλλοντα χώρου μικρού οθωμανικού λουτρού στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης, που ξεκίνησαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όταν ήρθε στο φως η πεσμένη επιτύμβια στήλη και διαβάστηκε η κεφαλαιογράμματη επιγραφή σε αυτήν «ΨΑΠΦΑ ΕΡΩΤΙΟΥ ΧΑΙΡΕ», με το χαρακτηριστικό τρόπο γραφής της αρχαϊκής εποχής, κλήθηκαν οι αρχαιολόγοι της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Οι τελευταίοι, με άκρα μυστικότητα, πραγματοποίησαν την ανασκαφή και έφεραν στο φως όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Το εύρημα θα παρουσιασθεί από την προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα ανασκαφεί το σύνολο του χώρου αυτού, που πρέπει να ταυτίζεται με το αρχαίο «σήμα» της Μυτιλήνης, σημείο ταφής σημαντικών Μυτιληνιών.

Η ποιήτρια

Όπως είναι γνωστό, η Σαπφώ έζησε και άκμασε στην προκλασσική περίοδο, στις αρχές του 6oυ αιώνα π.Χ. (περίπου το 580), κυρίως στην πρωτεύουσα του νησιού της Λέσβου, όπου τότε άνθιζαν οι τέχνες κι ο πολιτισμός. Το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, του 7ου, γύρω στα 630 - 620 π.Χ., στην Ερεσό.

Κόρη αριστοκρατικής οικογένειας και συγκεκριμένα του Σκαμανδρώνυμου Ερωτίου (το πατρώνυμο που αναφέρεται στην επιτύμβια επιγραφή) και της Κλείδας, είχε τρεις αδελφούς, το Λάριχο, το Χάραξο και τον Ευρύγιο.

Η Σαπφώ ταξίδεψε στη Σικελία κι έμεινε λίγα χρόνια στις Συρακούσες γύρω στο 600 π.Χ., μπορεί και για να απομακρυνθεί από πολιτικές αναταραχές στη Μυτιλήνη. Επιστρέφει στην πατρίδα της γύρω στο 590 - 580 π.Χ., μετά την κατάλυση της τυραννίας, επί Πιττακού του Μυτιληναίου.

Είχε διαδοθεί αρκετά ένας θρύλος ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα από ένα ακρωτήρι της Λευκάδας, για τα όμορφα μάτια ενός νέου που λεγόταν Φάων. Δε φαίνεται, όμως, να αληθεύει ούτε αυτός ο μύθος, που μάλλον οφείλεται στην παρερμηνεία κάποιου ποιήματός της, όπου η Σαπφώ εξυμνεί την ομορφιά του Φάωνος, ακολούθου της Αφροδίτης.

Η ανακάλυψη του τάφου της αποδεικνύει ότι η Σαπφώ πέθανε και θάφτηκε στη Μυτιλήνη.
Μετά το θάνατό της, οι Μυτιληνιοί έκοψαν νόμισμα με τη μορφή της, ενώ στις Συρακούσες κατασκεύασαν κενοτάφιο σε ανάμνησή της. Όλος σχεδόν ο αρχαίος κόσμος την είπε δεκάτη των Μουσών και θνητή Μούσα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις στήθηκαν εικόνες της προτομής της.

Πηγή: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=43891:2011-04-06-170000&catid=50:mathaino-tin-ellada&Itemid=337
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:42 pm

ΒΡΗΚΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΧΤΙΣΜΕΝΗΣ ΤΟΝ 6 ΑΙΩΝΑ Π.Χ.!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Ellada-russia-20110428

Ρεπορτάζ από το κρατικό κανάλι 1 της Ρώσσικης Κρατικής Τηλεόρασης (σαν να λέμε ΕΤ1 ) το οποίο προβλήθηκε στις 15/4/2011 με τίτλο:

Κάλεσμα σε εθελοντές για συμμετοχή σε μοναδικές ανασκαφές!!!

Στο ρεπορτάζ η δημοσιογράφος αναφέρει ότι:

Στην περιοχή ΤΑΜΑΝ (σ.σ. κοντά στην πόλη Ανάπα, δημοφιλές θέρετρο στο Νότιο Ρωσία, και η οποία βρίσκεται στο Κράι Κρασνοντάρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας) οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μοναδική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου την άποψη που έχουμε για την αρχαία ιστορία.

Οι αρχαιολόγοι έχουν μείνει έκπληκτοι από την κατάσταση και το πλήθος των ευρημάτων και στην παρούσα φάση φωτογραφίζουν επίπεδο επίπεδο πολύ προσεκτικά προκειμένου να μην καταστρέψουν τα αρχαία τείχη.

Υποθέτουν οτι στο σημείο της ανασκαφής βρισκόταν αρχαίος ελληνικός ναός της θεάς Δήμητρας, θεά της καρποφορίας και της γεωργίας και οι ιστορικοί που παρευρέθηκαν προσδιόρισαν ακριβώς το σημείο του βωμού. Ομως από το πλήθος των ευρημάτων μιλούν για ολόκληρη πόλη.

Το ρεπορτάζ στη συνέχεια αναφέρει οτι οι συνθήκες των ανασκαφών είναι αντίξοες γιατί το σημείο είναι απομακρυσμένο, δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και κάνει κρύο (μέχρι -26 βαθμούς το βράδυ).

Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα ο ρόλος των εθελοντών είναι πρωταρχικός.

Συμμετέχουν στα έργα των εκσκαφών και επιπλέον πληρώνουν από την τσέπη τους 500 ρούβλια την ημέρα για τη συμμετοχή τους και παραμονή τους στην ανασκαφή...!!!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Ellada-russia-map-20110428

Πηγή: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=43940:2011-04-28-170000&catid=39:omorfos-kosmos&Itemid=220
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:43 pm

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΟΙΤΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Arxaia-gefyra-20110516

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια στην κοίτη του ποταμού Ξηριά, λίγο έξω από τον Τύρναβο, στον νομό της Λάρισας. Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη από συνεργεία του οικείου δήμου, που πραγματοποιούσαν χωματουργικά έργα στην κοίτη του ποταμού. Αρκετά από τα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο του δήμου, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στο σημείο που ανακαλύφθηκαν. Δυστυχώς σήμερα, λόγω των παρατεταμένων φετεινών βροχοπτώσεων, τα ευρήματα έχουν καλυφθεί από τα νερά  του ποταμού, αφού η στάθμη του δεν έχει κατέβει ακόμη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 05 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 01

«Φυσικά» για μια ακόμη φορά, η επίσημη πολιτεία λάμπει δια της απουσίας της, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του δήμου, που αναγκάστηκε να ξανασκεπάσει την γέφυρα για τον φόβο των αρχαιοκάπηλων.



Περισσότερες εικόνες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 02

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 03

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 06

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ 07

Πηγή: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=43981:2011-05-19-170000&catid=22:ellinides-fones&Itemid=200
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:44 pm

Δήμητρα και Περσεφόνη αποκαλύπτονται στην Απολλωνία, ελληνική αποικία στη Βουλγαρία!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Demetra-20110928

Ναός αφιερωμένος στη Δήμητρα και την Περσεφόνη ανακαλύφθηκε από Βούλγαρους αρχαιολόγους κοντά στην Σωζόπολη της Μαύρης Θάλασσας!

Ομάδα Βούλγαρων αρχαιολόγων βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ανακάλυψε ναό αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης κάτω από τα ερείπια μιας εκκλησίας και ενός φρουρίου που είχαν έρθει για να μελετήσουν, τα οποία κάποτε αποτελούσαν μέρος του βυζαντινού μοναστηριού γνωστού ως Άγιοι Απόστολοι και 20.000 Μάρτυρες.

Η τοποθεσία βρίσκεται στο ακρωτήριο Skamniy κοντά στην Σωζόπολη της Βουλγαρίας, η οποία κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν ελληνική αποικία γνωστή ως Απολλωνία. Η Απολλωνία κατακτήθηκε από την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία, υπό του Khan Krum, το 812 μ.Χ., αλλά αργότερα κατακτήθηκε εκ νέου από το Βυζάντιο. Κατά το Μεσαίωνα η πόλη αποτελούσε βυζαντινό φρούριο.

Η Απολλωνία περνούσε συνεχώς από τα χέρια ενός εισβολέα σε άλλον. Το 1459 καταλήφθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από την οθωμανική αυτοκρατορία. Τα αρχαιολογικά στοιχεία μαρτυρούν ότι οι Οθωμανοί έκαψαν συθέμελα τους Άγιους Αποστόλους και το μοναστήρι των 20.000 Μαρτύρων εκείνη την εποχή. Θεωρείται ότι τα ερείπια των κτιρίων που μελετούνται σήμερα χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα από τον Αναστάσιο Παλαιολόγο, αδελφό του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Σήμερα, το μόνο που απομένει από το μοναστήρι είναι χαλάσματα από το τείχος του φρουρίου και της εκκλησίας. Και ήταν στο σημείο αυτό όπου η βουλγαρική αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγητρια Krastina Panayotova, ανακάλυψε ένα θησαυρό από ειδώλια και κεραμικά που συνδέονται με τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Η καθηγήτρια Krastina Panayotova λέει ότι τα ευρήματα αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η λατρεία αυτών των δύο ελληνίδων θεών ήταν προγενέστερη του μοναστηρίου που είχαν έρθει για να μελετήσουν. “Έχουμε ξανασυναντήσει θραύσματα στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά τα ευρήματα είναι συγκεντρωμένα σε έναν τόπο, στον τοίχο του πύργου που χτίστηκε πάνω από αυτόν. Είναι συνδεδεμένος με τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Δεδομένου ότι υπάρχει μια εκκλησία εδώ, περιμέναμε φυσικά να υπάρχει από κάτω ένα ιερό από περίοδο της Αρχαιότητας” εξήγησε η αρχαιολόγος, προφανώς γνωρίζοντας καλά την τάση των πρωτοχριστιανών να χτίζουν εκκλησίες και μοναστήρια πάνω από αρχαιοελληνικά και άλλα ιερά.

Η εμπειρία αυτή δεν είναι η πρώτη της καθηγήτριας Panayotova όσον αφορά τα ερείπια έξω από την Σωζόπολη. Ηγείται μιας σειράς ανασκαφών στην περιοχή αυτή εδώ και αρκετά χρόνια και έχει ανακαλύψει πολλά και σημαντικά ευρήματα που κυμαίνονται από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η περιοχή γύρω από Σωζόπολη θεωρείται εδώ και αρκετά χρόνια πολύ σημαντική για τους αρχαιολόγους, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η πόλη ήταν ένα από τα προγενέστερα χριστιανικά κέντρα και διάφορα σημαντικά παλαιοχριστιανικά λείψανα έχουν βρεθεί σε τοποθεσίες γύρω από την Σωζόπολη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebaceac-ceb5cf85cf81ceaecebcceb1cf84ceb1

Αρχαιοελληνικά ευρήματα στην περιοχή Σωζόπολης, πριν την ανακάλυψη του ναού της Δήμητρας: Αγγείο 400πΧ

Να σημειώσει ο αναγνώστης ότι τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα, όπως και πλήθος άλλων (κλικ εδώ, http://eidola.eu/images?explain=name&filter=Museum&id=56 Μουσείο Σωζοπόλεως - Βουλγαρία..) επιδεικνύνονται στο βουλγαρικό αρχαιολογικό μουσείο ως εκθέματα από τη ΘΡΑΚΗ.

Πηγή: ΛΥΚΟΜΙΔΗΣ, http://lykomidis.wordpress.com/2011/08/14/1875/
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:45 pm

Τεράστια έκταση καλύπτουν οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στον Αλιάκμονα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Arxaia-20111107

Σε τουλάχιστον 455 στρέμματα εκτείνονται οι αρχαιότητες, τις οποίες ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στη λεκάνη του ποταμού Αλιάκμονα, στη θέση Λογκάς Ελάτης, όπως αποκάλυψε σήμερα η δόκτωρ της αρχαιολογίας και προϊσταμένη της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, αναφερόμενη στις ανασκαφές της περιοχής του φράγματος του Ιλαρίωνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραμήτρου - Μεντεσίδη το εύρος της περιοχής στην οποία εντοπίστηκαν αρχαιότητες διαπιστώθηκε όταν διενεργήθηκαν ερευνητικές τομές «στην προσπάθειά μας να οριοθετήσουμε τα οικιστικά κατάλοιπα όλης της λεκάνης στη θέση Λογκάς Ελάτης».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το συγκεκριμένο χώρο ως ιδανικό στο να προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων για μόνιμη εγκατάσταση αλλά και περιζήτητο για τη διαβίωσή τους διαχρονικά. «Συγκεκριμένα -πρόσθεσε- διαπιστώσαμε ότι και στους αγρούς δίπλα στο ποτάμι, όπου δεν υπήρχαν επιφανειακές ενδείξεις και το χώμα ήταν λίγο, τις αρχαιότητες κάλυπτε ένα παχύ στρώμα λάσπης με πολλή άμμο, της λούνης κατά τη ντοπιολαλιά. Στις περισσότερες δοκιμαστικές τομές εντοπίστηκε κεραμική ως ένδειξη χρήσης του χώρου, ενώ στις 60 εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κατασκευές, ταφές και ταφικοί περίβολοι. Αξιοσημείωτη είναι η ανεύρεση μεγάλου κτηρίου, πιθανότατα δημόσιου, ελληνιστικών χρόνων».

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, στο χώρο της λεκάνης του Λογκά έχουν ανασκαφθεί γύρω στους 100 ταφικούς περιβόλους και λιθοσωροί της Πρώιμης και Μέσης Εποχής Χαλκού, ενώ με βεβαιότητα το νεκροταφείο εκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Επίσης, αποκαλύφθηκαν 100 ανθρώπινες ταφές, καθώς και σκελετοί ιπποειδών που συνοδεύουν τους νεκρούς. Οι λίθινοι περίβολοι περιέχουν λακκοειδείς ταφές, κιβωτιόσχημες ή ταφές σε αγγεία πιθοειδή και αμφορόσχημα (εγχυτρισμοί). Ως κτερίσματα φέρουν οπλισμό ή λίθινα περίαπτα και όστρεα.

Πηγή: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44272:2011-11-11-120000&catid=39:omorfos-kosmos&Itemid=220
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:45 pm

Γενετικές αναλύσεις αποκαλύπτουν τι εμπορεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Ancient-wreck-20111212

Τα αγγεία που ανασύρονται από αρχαία ελληνικά ναυάγια τελικά δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τη μεταφορά κρασιού και ελαιόλαδου, όπως συχνά υποθέτουν οι αρχαιολόγοι. Γενετικές αναλύσεις σε αμφορείς που φυλάσσονται στην Αθήνα αποκαλύπτουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες εμπορεύονταν πολλά άλλα προϊόντα, από καρύδια και όσπρια μέχρι τζίντζερ.

Ο Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγος του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γούντς Χολ στη Μασαχουσέτη, έβρισκε παράξενο το γεγονός ότι στην επιστημονική βιβλιογραφία υπήρχαν αναφορές μόνο για κρασί στους αμφορείς. Σε 27 παλαιότερες δημοσιεύσεις που επανεξέτασε ο Φόλεϊ, οι οποίες αναφερόταν σε συνολικά 5.860 αμφορείς, οι συγγραφείς θεωρούσαν ότι το περιεχόμενο ήταν κρασί στο 95% των περιπτώσεων.

Η αλήθεια είναι ότι, από τους χιλιάδες αμφορείς που έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο, οι περισσότεροι ήταν άδειοι, και μόνο λίγοι περιείχαν ίχνη τροφών, όπως κουκούτσια ελιάς ή ψαροκόκαλα. Ο Φόλεϊ προσπάθησε αρχικά να πραγματοποιήσει γενετικές αναλύσεις σε έναν αμφορέα που είχε δωρίσει στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο ο Ζακ Κουστώ, τα πειράματα όμως απέτυχαν. Ζήτησε τότε τη βοήθεια του Δημήτρη Κουρκουμέλη και του Θεοτόκη Θεοδούλου, αρχαιολόγων της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Οι αναλύσεις σε εννέα αμφορείς που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ αποκάλυψε τελικά ποιο ήταν το αρχαίο περιεχόμενο των δοχείων. «Παρόλο που [οι αμφορείς] παρέμεναν στις αποθήκες για δυο δεκαετίες, υπήρχε ακόμα DNA πάνω τους» σχολιάζει ο Θεοδούλου στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature.

Γενετικό υλικό από σταφύλι (που προφανώς υπήρχε στο κρασί) βρέθηκε μόνο σε έξι από τα εννέα δοχεία, ενώ έξι από αυτά περιείχαν DNA από ελιές. Στους αμφορείς βρέθηκε επίσης DNA από όσπρια, τζίντζερ (πιπερόριζα), καρύδια, άρκευθο (ένα κωνοφόρο δέντρο) και βότανα όπως ο δυόσμος, το θυμάρι και η ρίγανη. Το γεγονός ότι DNA από διαφορετικά είδη βρέθηκε στους ίδιους αμφορείς μαρτυρά ότι τα ίδια δοχεία χρησιμοποιούνταν ξανά και ξανά για διαφορετικό εμπόρευμα κάθε φορά.

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του πειράματος, οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να επαναλάβουν τις αναλύσεις σε αμφορείς του 3ου αιώνα π.Χ που ανασύρθηκαν από ναυάγιο στην Κυρήνεια της Κύπρου.

Στο μέλλον, η ίδια μεθοδολογία θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε αγγεία οικιακής χρήσης και σε μικρά δοχεία για αρχαία καλλυντικά και φάρμακα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Archaeological Science.

Η ομάδα του Φόλεϊ είχε δημοσιεύσει μια ανάλογη μελέτη και το 2007.

Πηγή: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44318:2011-12-15-120000&catid=50:mathaino-tin-ellada&Itemid=337
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 1456
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2023
Τόπος : Κάπου... εκεί πέρα από τ' άστρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ   ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Icon_minitimeΔευ Ιουν 26, 2023 5:46 pm

Ο καταχωμένος τάφος της Αρχαίας Πελλάνας!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Pelana-20111215

Δείτε στο κινηματομήνυμα την προσωπική μαρτυρία του εξαίρετου αρχαιολόγου και εφόρου αρχαιοτήτων Κου Θεόδωρου Σπυρόπουλου για το έγκλημα της απροειδοποίητης και αιφνίδιας κατάχωσης του σημαντικότερου αρχαιολογικού ευρήματος στον Ελληνικό χώρο στην Πελλάνα της Λακωνίας με κίνδυνο την καταστροφή του.

Ο ασύλητος αυτός βασιλικός τάφος θα ανέτρεπε με την αποκάλυψη του το 2002 όλα τα δεδομένα της Ελλαδικής περιόδου του 2.700 με 1.700 π.Χ.ε και θα αποτελούσε παγκόσμιο πόλο έλξης για την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.

Πηγή: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=44324:2011-12-21-120000&catid=16:listes-tis-ellados&Itemid=196
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Youtube https://starworld.forumgreek.com
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
» ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
» ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE EARTH

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ :: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΣΜΟ :: ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ-
Μετάβαση σε: